Korumalı Mahsup
İtiraf etmek gerekirse 30 yıllık meslek hayatımda ilk defa karşıma çıkmaktadır. Haliyle bu duruma şaşırmadım desem yalan olur.
✔ Korumalı mahsup, vergi istisnası veya oran indirimleri nedeniyle gelirin doğduğu ülkede ödenmeyen verginin, kişinin/kurumun yerleşik olduğu ülkede ödenecek verginin hesaplanmasında, sanki verginin ödenmişçesine dikkate alınarak, ödenecek vergiden mahsup edil(ebil)mesidir.
Örneğin;
✔Türkiye Cumhuriyeti ile Fransa Cumhuriyeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde ÇVÖA’nın “Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi” başlıklı 23’üncü maddesinde;
“Çifte vergilendirme aşağıdaki şekilde önlenecektir.
1. …
2. Fransa’da:
a) Bir Fransa mukimi bu Anlaşma hükümleri uyarınca Türkiye’de ve Fransa’da vergilendirilebilen bir gelir elde ettiğinde, Fransa bu mukimin gelirine isabet eden vergiden, Türkiye’de ödenen gelir vergisinin mahsubuna müsaade edecektir.
✔Bununla beraber, sözkonusu mahsup, mahsupdan önce hesaplanan ve Türkiye’de vergilendirilebilen gelire isabet eden gelir vergisi miktarını aşmayacaktır.
b) a) bendinin amaçları bakımından “Türkiye’de ödenen gelir vergisi” terimi, Türk vergi mevzuatı gereğince ödenmesi gereken; fakat Türkiye’nin ekonomik kalkınmasını hızlandırmaya yönelik teşvik mevzuatı hükümleri gereğince muafiyete, istisnaya veya indirime tabi tutulan herhangi bir vergi miktarını kapsamaktadır.
✔Bundan önceki cümleye bakılmaksızın, Türkiye’de gelir üzerinden ödenen vergi:
i) 10 uncu maddenin 2 nci fıkrasının a) bendinde bahsedilen temettülerde yüzde 15 oranında;
ii) 10 uncu maddenin 2 nci fıkrasının b) bendinde bahsedilen temettülerde yüzde 20 oranında;
iii) 11 inci maddenin 2 nci fıkrasında bahsedilen faizlerde yüzde 15 oranında;
iv) 12 nci maddenin 2 nci fıkrasında bahsedilen gayrimaddi hak bedellerinde yüzde 10 oranında,
hesaplanacaktır.
✔Bununla beraber, Türkiye’de mukim olmayan kişilerin, Türkiye’de elde ettiği temettü, faiz ve gayrimaddi hak bedellerine Türk vergi kanununa göre uygulanan vergi oranları, bu bentte bahsedilen oranların altına düşürülürse, bu bendin amaçları yönünden, bu düşük oranlar uygulanacaktır.” hükümleri yer almaktadır.
✔Bu açıklamalar çerçevesinde, Fransa’da kain firmaya ödenen Devlet tahvili ve Hazine bonosu ile Eurobond faizleri üzerinden 2009/14593 sayılı BKK Kararı uyarınca %0 oranında vergi kesintisi yapılması gerekmekte olup BKK Kararı gereğince tespit edilen vergi oranları Türkiye’de ekonomik kalkınmanın hızlandırılmasına yönelik teşvik amacıyla gerçekleştirilen bir vergi indirimidir.
✔Bu durumda, Fransa mukimi kurum söz konusu faiz geliri dolayısıyla 2009/14593 sayılı BKK Kararı uyarınca Türkiye’de %0 oranında vergilendirilecek; ancak, ÇVÖ Anlaşması gereğince Türkiye’de %15 oranında vergi ödemiş olarak kabul edilecektir. Türkiye’de ödenmiş olduğu kabul edilen %15 oranındaki vergi ise, söz konusu kurumun toplam gelirleri nedeniyle Fransa’da ödeyeceği vergilerden mahsup edilebilecektir. (01/11/2016 Tarih, 62030549-125[30-2015/373]-189429 sayılı özelge)