Gayrimenkullerin Alım, Satım ve İnşa İşleriyle Uğraşanlar
Bir vatandaşımız bir yılda muhtelif tarihlerde toplam 100 adet konut satın alsa; mükellefiyet satın alma aşamasında mı, yoksa satış aşamasında mı başlayacaktır. Ya da atasından miras kalan 100 adet konutu 1-2 yıl içinde muhtelif zamanlarda satması, ticari faaliyet olarak değerlendirilebilir mi? Devamlılık unsuru ne zaman sağlanmış olur ?
Bilindiği gibi, 193 s. GVK’nın 37. maddesinde; “Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır.” diye tanımlandıktan sonra;
Bu kanunun uygulanmasında, aşağıda yazılı kazançlar ticari kazanç sayılır:
“
…
- Gayrimenkullerin alım, satım ve inşa işleriyle devamlı olarak uğraşanların bu işlerinden;
…” denilmiştir.
Kanunun doğası gereği gayrimenkullerin bir ticari işletmeye özgülenmesini aramamış, vergilendirmeyi devamlılık koşuluna bağlamıştır.
Maddede dikkatimizi çekeceğe üzere gayrimenkul işleriyle devamlı olarak uğraşanların ticari kazanç olarak vergilendirileceği düzenlenirken “alım satım” denilmemiş; “alım, satım ….” denilmek suretiyle araya virgül konulmuştur. Söz konusu virgül kanun metninin anlamını tamamıyla değiştirmektedir. Bu durum ise tereddütlere neden olmaktadır.
- Buradaki virgül sehven mi yer almaktadır. Başka bir ifadeyle de “alım, satım” ibareleri alım satım işini mi kastetmekte midir?. Şayet alım satım işini kastediyorsa; alım aşamasında ticari maksat yoksa, satış aşamasında devamlılık koşuluna göre vergileme yapılması gerekir. Danıştay kararlarında alım satım ve devamlılık şartı birlikte aranmaktadır.
- Yoksa ticari faaliyet kapsamında değerlendirilebilecek gayrimenkul alımlarında satış olmasa dahi, ticari kazanç olarak mükellefiyet gerektirir mi? Yani bu gayrimenkul alımları işe başlama bildirimi, defter tutma, belge düzenleme, beyanname verme gibi mükellefiyetleri doğurur mu?
Bizce kanun hükmüne göre gayrimenkul alımının çokluğu, henüz satış olmamakla birlikte satışla birlikte değerlendirildiğinde devamlılık koşulu sağlanıyorsa, bu gayrimenkulleri kiralama maksatlı edindiği yönünde mükellefin iradesi de yoksa, alımlarla birlikte mükellefiyetin başlaması gerekmektedir.
Keza alımlarında ticari maksat olmasa da, veraseten intikal eden konutların devamlılık sağlayacak şekilde muhtelif zamanlarda satılması ticari faaliyet olarak değerlendirilmesi ve devamlılık şartının sağlanması ile mükellefiyetin başlaması gerekmektedir.
Fuzuli :
Kalem olsun eli kâtib-i bed-tahrîrin
Ki fesâd-ı rakamı sûrumuzu şûr eyler
Gâh bir harf kusuruyla eder nâdiri nâr
Gâh bir nokta sükûtuyla gözü kör eyler
Yani :
Kötü yazışlı kâtibin parmakları kuruyup kalem olsun!
Çünkü yazışındaki hatalarla “düğünümüzü” “gürültü” yazar.
Bazen bir harfi eksik koyup “nâdir”i “nâr”a (ateş) çevirir;
Bazen de, harften bir nokta düşürerek “göz”ü “kör” eder.
https://frekansdenetim.com.tr/miras-kalan-tasinmazlarin-mirascilar-tarafindan-satisinda-vergileme/