İşletmenizin belirli büyüklüğe ulaştığını düşünüyor ve kontrol etmekte zorlanıyor iseniz bu durum, iç kontrol sisteminizin gözden geçirilmesi ve iyileştirilmesini ayrıca, iç denetim yapılmasını gerektiriyor olabilir.
İç kontrol, “işletme faaliyetlerinin etkinliği ve verimliliği, finansal raporlamanın güvenirliği uyulması gereken yasa ve düzenlemelere uyumun sağlanması konularında amaçlara ulaşmada kabul edilebilir bir güven sağlamak için
düzenlenmiş, bir işletmenin yönetim kurulu, yöneticileri ve diğer personeli tarafından gerçekleştirilen bir süreçtir.
İç kontrol sisteminin genel amaçlarını şu şekilde sıralamak mümkündür;
– İşletme varlıklarını korumak; İşletmelerin sahip oldukları fiziksel varlıklar çalınmaya, yanlış kullanılmaya ve suistimallere açıktır. Yönetim bu olumsuzlukları önlemeye yönelik kontrol unsurları oluşturmalıdır.- Muhasebe bilgilerinin doğruluğunu ve güvenirliğini sağlamak; Çeşitli nedenlerle muhasebe verilerinin doğru ve güvenilir olmama olasılığı bulunmaktadır. İç kontrol sisteminde oluşturulan politika ve prosedürler muhasebe bilgilerinin olabildiğince doğru ve güvenilir olmasını sağlamalıdır.
– İşletme faaliyetlerinin işletme yönetimince belirlenen politikalara uygunluğunu sağlamak; İşletme faaliyetlerinin işletme yönetimince belirlenen politikalara, plan ve kurallara uygunluğunu sağlayacak kontrol usul ve yöntemlerinin kabul edilmesinden yine işletme yönetimi sorumludur. Yasalara uygunluğu sağlamak ve işletme amaçlarını yasaların çizdiği sınırlar içinde geliştirmek için yönetim politikaları kabul eder ve bunlara bağlı olarak kontrol usul ve yöntemlerini belirleyerek işletme çalışanlarına iletir.
-İşletme kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını sağlamak; İşletmede gerçekleşen faaliyetlerle ilgili ortaya çıkan maliyetlerin planlanan maliyetlerin altında gerçekleşmiş ise kaynakların etkin kullanıldığı kabul edilmektedir.
– İşletmenin belirlenen hedef ve amaçlara ulaşmasını sağlamak; İşletmenin planlanan amaç ve hedeflere ulaşmadaki başarısı etkinliğinin göstergesidir
Kontrollerin yetersiz uygulanmasından dolayı bir çok hata ve suistimal engellenemektedir. Bu noktada Türkiye’de en çok karşılaşılan hususlar:
- Kasadaki paranın kötüye kullanılması (gereksiz harcamalar, alınan avanslar gibi),
- Mutabakatların yapılmamasından dolayı cari hesaplarda hata ve suistimallerin olması,
- Yüksek maliyetten ürün ve hizmet alınması (tekliflerin yetersiz alınması, yetersiz pazarlık veya üçüncü taraflarların da içinde olduğu suistimaller),
- Gereksiz fazla stok ve sabit kıymet alımları,
- Hırsızlık, zimmete para geçirme,
- Mevzuata uygun olmayan gelir ve giderlerin defterlere işlenmesi,
- Uygun onay mekanizmalarından geçmemiş işlemlerin yapılması.
Şirketimiz deneyimli kadrosu ile iç denetim ve kontrol hizmetlerinin verilmesi konusunda sizlere yardımcı olmaya hazırdır.