
#Tam Tasdik
Tam Tasdik Nedir?
Tam tasdik ; gerçek veya tüzel kişilerin veya bunların teşebbüs ve işletmelerinin hesap ve kayıtlarının sonuçlarını gösteren bilanço ve gelir tablosu ile bunlara bağlı olarak verilen kurumlar/gelir vergisi beyannamelerinin vergi mevzuatına uygunluğun Yeminli Mali Müşavirlerce yapılan denetimler sonucu tasdik edilerek kamunun istifadesine sunmaktır.
Tam tasdik Yaptırmanın Faydası Nedir?
Tam tasdik yaptıran firmalar bu sayede, hatalı vergi uygulamalarının en aza indirilmesinin yanında, risk analizine dayalı denetim sisteminin kapsamını genişleterek, vergi incelemelerinin daha etkin ve yaygın olmasına yönelik çalışmalar yapan Maliye Bakanlığınca gerçekleştirilebilecek bir vergi incelemesine hazırlıklı olunması açısından firmalara katkı sağlamaktadır.
Tam Tasdik Yaptırmak Zorunlu mudur?
Firmalar, zorunlu olmamakla birlikte, hesap dönemi kapanmadan yeminli mali müşavirlerle yapacakları sözleşmelerle tam tasdik hizmetini her zaman alabilirler. Diğer taraftan mevzuatın belirlediği rakamın üzerinde nakden KDV iadesi alacak mükelleflerin hesap dönemlerinin başlarında sözleşme imzalamış olmaları gerekmektedir. Keza 151.001,00 TL üzerinde ve 1.518.000,00 TL’ye kadar “nakden” kurumlar/gelir vergisi stopaj iadesi alacak mükelleflerin de aynı şekilde verilecek beyannamenin ait dönemin başında tam tasdik sözleşmesi imzalamış olması gerekmektedir.
Tam Tasdik Hizmeti Hangi Hizmetleri Kapsar?
Yeminli Mali Müşavirliğimizce verilecek tam tasdik hizmetimiz temel olarak aşağıdaki hizmetlerden oluşmaktadır;
- Kanuni defter ve belgelerin, ilgili mali tabloların vergi mevzuatı hükümleri çerçevesinde denetimi,
- Kurumlar / Gelir Vergisi beyannamesinde bildirilen matrahın vergi mevzuata uygunluğunun tespiti,
- Aylık dönemler halinde yapılacak denetim esnasında tespit edilen hataların düzeltilmesi, eksikliklerin giderilmesi, durumun firmaya raporlanması
- Üçer aylık geçici vergi beyannamelerinin vergi mevzuatına uygunluğunun kontrolü
- Yıllık gelir/ kurumlar vergisi beyannamesinin vergi mevzuatına uygunluk kontrolü yapılarak tasdik edilmesi
- Tam Tasdik Raporu’nun düzenlenerek Vergi Dairesine teslimi.
Tam tasdik Ücreti Ne Kadardır?
Tam tasdik ücretinin asgari tutarı olmakla birlikte, tam tasdik yaptıracak firmanın faaliyet gösterdiği bölge ve sektör; imalat, inşaat ya da ticaret firması olup olmadığı, bünyesinde meslek mensubu çalıştırıp çalıştırmadığı gibi bir çok parametreye göre değişmektedir. Yeminli mali müşavirler tarafından tam tasdik için firmalardan talep edilecek asgari ücret her yıl başında Gelir İdaresi Başkanlığınca Resmi Gazete’de yayımlanmaktadır. Genel olarak tam tasdik ücreti 2024 yılı için aşağıdaki tarife üzerinden hesaplanmaktadır.
Net satıştan 79.230.000 TL’ye kadar olanlarda | %02 | Binde 2 |
– Sonraki 79.230.000 TL için | %1,75 | Binde 1,75 |
– Sonraki 118.845.000 TL için | %1,25 | Binde 1,25 |
– Sonraki 118.845.000 TL için | %007,5 | On binde 7,5 |
– Sonraki 310,920,000 TL için | %003,75 | On binde 3,75 |
– Sonraki 1.663.830.000 TL için | % 000,2 | Yüz binde 2 |
– 2.376.900,000 TL’ yi aşan kısım için | % 0001,5 | Yüz binde 1,5 |
Bu suretle hesaplanacak ücret, Kurumlar Vergisi mükellefleri için 103.000 TL’den, Gelir Vergisi mükellefleri için 93.500 TL’den az olamaz. İnşaat ve sanayi işletmelerinde bu rakamlar % 20 arttırılarak uygulanır. Gelir Vergisi beyanname tasdiklerinde tarifedeki nisbi ücretler için %10 indirim uygulanır. |
Tam Tasdik İçin Tarifeden Yüksek Ücret Kararlaştırılabilir mi?
Bu tarife “Asgari Ücret Tarifesi” olup, sözleşme serbestliği gereği taraflar (yeminli mali müşavir ve mükellef); işin durumu, iş yeri veya çalışan personel sayısı ya da faaliyet konusu gibi unsurları dikkate alarak daha yüksek ücret kararlaştırabilirler. Ancak aşağıda belirtilen indirimler haricinde ücret tarifesinin altında aşağıda belirtilen indirimler haricinde ücret tarifesinin altında iş kabul edilemez.
- Bu tarifedeki tasdik ücretleri denetim ücretlerini de kapsar.
- İnceleme ile ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi sınırları dışında kalan yerlere gidiş-dönüş süreleri ile sınırlı olmak üzere gidiş-dönüş yol giderleri ile konaklama giderleri ücrete dahil değildir.
Tam Tasdik Ücretinde Net Satış ya da Net Hasılat Ne Demektir?
Tarifedeki “net satış” veya “net hasılat” deyimi İşletmelerin gelir tablosunda yer alan önceki yıl “C-Net Satışlarını”; Bankalar, sigorta şirketleri, aracı kurumlar ile diğer finans kurumlarında;
- Bankalarda önceki yıl net faiz, ücret ve komisyon gelirlerini,
- Sigorta ve emeklilik şirketlerinde önceki yıl genel teknik bölüm dengesi gelir toplamını,
- Aracı kurumlarda önceki yıl brüt satış karını,
- Portföy yönetim şirketlerinde önceki yıl brüt satış karı ile komisyon gelirleri toplamım,
- Finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerinde önceki yıl brüt ticari karı,
- Aracılık hizmeti veren diğer kurumlar ve diğer finans kurumlarında önceki yıl faaliyet gelirini, ifade eder. Döviz alım satımına yetkili müesseseler finans kurumu olarak kabul edilmez.
Yıllara Sari İş Yapan Firmaların Tam Tasdik Ücreti Nasıl tespit Olunur?
Yıllara yaygın inşaat ve taahhüt işlerinde ücretin matrahı, ilgili yıl içinde tahakkuk eden hak ediş toplamıdır. Bu işlerin diğer işlerle birlikte yapılması halinde bu tutarlar net satışlara ilave edilir, Yıllara yaygın inşaat ve taahhüt işlerinde geçici kabulün yapıldığı yıla ait net satışlar toplamından önceki yıllarda tahakkuk eden hak ediş tutarları indirilir. Şu kadar ki, senelere sari inşaat işinin son yılında sözleşme yapılması halinde ücretin hesaplanmasında geriye doğra bütün hak edişlerin toplamı birlikte dikkate alınır.
Tam Tasdik İçin Asgari Tarifede Ne Zaman ve Nasıl İndirim Uygulanır?
Asgari ücretin tespitinde indirim uygulanması suretiyle bulunan ücretler aksi belirtilmedikçe tarifedeki maktu ücretlerden (gayri faal kuramlarda asgari maktu ücretin %50’sinden) az olamaz.
Şöyle ki;
A- Hasılat Esasında indirimler
Asgari tam tasdik ücreti aşağıda belirtilen faaliyet ve mükellefler için – Net Satış (Hasılat) üzerinden % 50 indirim uygulanmak suretiyle tespit olunur.
- Döviz ve altın alım-satım işi ile uğraşan işletmeler,
- Akaryakıt bayileri,
- Tütün mamulleri imalatçıları ve dağıtıcıları,
- Ecza depoları,
- Tüp gaz bayileri,
- Hazır kart ana dağıtım şirketleri,
- Jeotermal enerji ve elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketleri,
- Demir çelik üreticileri ve haddecileri ile bunların ticaretini yapanlar,
- Üreticiler ve ithalatçılar dahil olmak üzere motorlu araç ticareti ile uğraşanlar (faaliyet konusu yalnızca ikinci el araç alım ve satımı olanlar hariç) ve
- Uluslararası anlaşmalar gereğince gelir ve kurumlar vergisinden muaf kişi ve kuruluşlar,
- İhraç kayıtlı teslim yapmak için kurulan grup dış ticaret şirketleri (grup içi alımlarla sınırlı olmak üzere),
- Döner sermayeli kuruluşlar
- Gayri faal kurumlar
B-Ücret Esasında İndirimler
Asgari maktu ücretler de dahil olmak üzere;
- Grup İllerde (Ankara, İstanbul ve İzmir hariç olmak üzere) faaliyette bulunan mükelleflerde % 10’a kadar,
- Grup illerde faaliyette bulunan mükelleflerde %15’e kadar,
- Grup illerde faaliyette bulunan mükelleflerde %20’ye kadar,
- Grup illerde faaliyette bulunan mükelleflerde %25’e kadar indirim uygulandıktan sonra yalnızca nispi tasdik ücretlerinde aşağıdaki indirimler
sırasıyla uygulanabilir.
a) Tasdik yapılacak firmanın ilgili dönem muhasebesinin, serbest muhasebeci ve/ veya serbest muhasebeci mali müşavir tarafından tutulması ve beyannamelerinin bunlar tarafından düzenlenerek imzalanması halinde nispi tasdik ücretlerinde %20 indirim uygulanabilir.
b)Yeminli mali müşavirin bu tarifeye göre aynı kuruluşa birden fazla tasdik ve denetim (SPK, KGK ve diğer kuruluşlarca yaptırılacak denetimler dahil) hizmeti vermesi durumunda, bu hizmetlerin her biri için (Gelir ve Kurumlar Vergisi Beyannamesi tasdikleri hariç) tarifede gösterilen nispi ücretlerde %35 indirim uygulanabilir. Bu indirim aynı topluluk içindeki şirketler için de geçerlidir.
c) Grup şirketlerinde (hisselerinin %51’den fazlası aynı gerçek ve tüzel kişilere ait olan şirketlerde) tasdik işlemlerinin aynı Yeminli Mali Müşavir tarafından yapılması halinde indirim %35 olarak uygulanabilir.
((a) ve (b) maddesinde belirtilen indirimlerin sadece birisi uygulanabilir, (c) maddesinde belirtilen indirim uygulandığı takdirde (a) ve (b) maddesinde belirtilen indirimlerden hiçbiri uygulanmaz.)
C- Diğer İndirimler
Yeminli mali müşavir ile sürekli denetim ve tasdik sözleşmesi bulunan mükelleflerin kredilere ilişkin tasdik işlemlerinde %50 indirim uygulanır. (Uygulanan indirim tutarı, yıllık sürekli denetim ve tasdik ücretinin %25’ini geçemez.)
” Bir yeminli mali müşavir; firmanıza sadece vergisel açıdan değil, idari ve diğer mali yönlerden de rehberlik yapabilmelidir.”