HUMK’ta olmayan ama HMK ile birlikte usul hukukumuza giren yeni kurumlardan birisi de uzman görüşü kurumudur. Kanunun gerekçesinde söylediği gibi uzman görüşü, bilirkişilikten farklı bir kurumdur. Uzman görüşü HMK madde 293’te düzenlenmektedir. Bu maddeye göre ;
- Taraflar, dava konusu olayla ilgili olarak, uzmanından bilimsel mütalaa alabilirler. Sadece bu nedenle ayrıca süre istenemez.
- Hâkim, talep üzerine veya resen, kendisinden rapor alınan uzman kişinin davet edilerek dinlenilmesine karar verebilir. Uzman kişinin çağrıldığı duruşmada hâkim ve taraflar gerekli soruları sorabilir.
- Uzman kişi çağrıldığı duruşmaya geçerli bir özrü olmadan gelmezse, hazırlamış olduğu rapor mahkemece değerlendirmeye tabi tutulmaz, şeklinde düzenlenmektedir.
293/1’e göre; tarafların bilirkişi dışında uzmanından bilimsel mütalaa alabileceği de düzenlenmektedir. Ayrıca, kişilere uzman görüşüne başvurulduğunda yeni bir süre verilemeyecektir. Maddenin gerekçesinde belirttiği gibi hakim dosyaya sunulan uzman görüşünü serbestçe takdir edecektir, Mezkur kanunun 293/2’de ise uzman kişinin mahkemede talep üzerine veya re’sen dinlenebileceği belirtilmiştir. Yine aynı kanunun 293/son fıkrasında ise geçerli özrü olmadan gelmeyen uzman kişinin hazırladığı rapor mahkeme tarafından değerlendirmeye tabii tutulamayacağı belirtilmiştir. Müşavirliğimizce vergisel uyuşmazlıklarda tarafsız ve bağımsız davranarak uzman görüşü sunulmaktadır.